Quantcast
Bliatsou.gr
ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΛΙΑΤΣΟΥ
Follow us

Search

  -  ΤΣΟΥΡΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Φούρναρης

Προζύμι

Γεννήθηκα μέσα στο φούρνο.
Ξεκίνησα με τον πατέρα μου.
Έμαθα να κόβω, να πλάθω και να φουρνίζω.
Με ξεκίνησε από τα 10-12. από λίγο λίγο, μέχρι που με στρίμωξε για τα καλά.
Μετά συνέχισα μονάχος μου.
Τα ίδια, η ίδια διαδικασία.
Αυτό που είναι σπεσιαλιτέ, είναι το ψωμί τύπου 70%.
Τώρα στο νέο φούρνο που έκανα,- είναι ξυλό-φουρνος πάντα, έχω προσθέσει, εκτός από τα τσουρέκια, κουλουράκια, τυρόπιτες και άλλα.

Το προζύμι το φτιάχνω δύο φορές το χρόνο, δεν αντέχει παραπάνω, γύρω στο εξάμηνο πεθαίνει.
Βράζουμε βασιλικό. Στο νερό του, χωρίς μαγιά, ανακατεύουμε μια δόση αλεύρι. Την άλλη μέρα κρατάμε ένα κομμάτι, πετάμε το πρώτο και φτιάχνουμε καινούργιο. Το ανανεώνουμε κάθε μέρα.
Φτιάχνω προζύμι και από κρεμμύδια, πατάτες.
Με το βασιλικό όμως είναι το καλύτερο. Αυτό δίνει όλα τα αρώματα

Στο ψήσιμο παίζει σπουδαίο ρόλο το ξύλο. .
Δουλεύω δρυ από τη Καλαμπάκα. Και η ελιά είναι καλή, αλλά πρέπει να καεί τελείως. Αν το ξύλο δεν έχει φάει καλά, αφήνει πιο έντονη μυρουδιά στο ψωμί.