ΤΑ ΠΑΣΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ
15-16 Νοέμβριου 2025
«Τα Παστά της Πάρου», Δημοτική αγορά Κυψέλης, Αίγινα, επιμέλεια: Λουΐζα Καραπιδάκη
Πρόκειται για μια σειρά έργων που θέλει να τιμήσει την παραδοσιακή συνταγή του νησιού, τον διάσημο μεζέ -σύμβολο, χρησιμοποιώντας δυο τεχνικές για αυτή την γαστρονομική πτυχή του Κυκλαδίτικου νησιού.
Η πρώτη είναι η Ιαπωνική τεχνική GYOTAKOU, μια πολύ παλαιά μέθοδος καταγραφής και μελέτης των ψαριών, που ήταν πολύ διαδεδομένη πριν την εμφάνιση της φωτογραφικής μηχανής. Με αυτή τη μέθοδο το ψάρι έχει την φυσική του παρουσία, διατηρεί την υφή του και το φυσικό του μέγεθος. Στον 19ο αιώνα τα αλιευτικά σκάφη στην Ιαπωνία ήταν εξοπλισμένα με ρυζόχαρτα, sumi-e μελάνι και πινέλα και κατέγραφαν με περίτεχνες εκτυπώσεις τα φρέσκα ψάρια.
Η δεύτερη τεχνική είναι η χαρακτική σε λινόλεουμ και ο σχεδιασμός, το μέγεθος και το χρώμα χαρακτηρίζει το ύφος και την τεχνοτροπία του καλλιτέχνη.
Τα έργα θα παρουσιαστούν με την ευκαιρία της παρουσίασης της Παριανής γαστρονομίας με έναν ευφάνταστο τρόπο ως μία ενιαία εγκατάσταση.






