Quantcast
Bliatsou.gr
ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΛΙΑΤΣΟΥ
Follow us

Search

  -  ΣΥΛΛΟΓΕΣ   -  ΦΩΝΕΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
Πίνακας της Γεωργίας Μπλιάτσου από τη συλλογή ΄Φωνές Λουλουδιών΄

2012
«Φωνές λουλουδιών», Ελούντα Μάρε, Κρήτη
«Φωνές λουλουδιών», «Εικαστικές βραδιές» στο εστιατόριο Διόνυσος, Αθήνα

2009
«Φωνές Λουλουδιών», Bonicos Γκαλερί, Αθήνα

2010
«Φωνή λουλουδιών», Βουρκάρι Κέας


 

Αν κάποιος αγαπάει πραγματικά την φύση μπορεί να βρει παντού την ομορφιά
«Vincent Van Gogh»

 

…Πάλι με την άνοιξη
Φόρεσε ρούχα ανοιχτά
Και με περπάτημα αλαφρύ
Πάλι με την άνοιξη
Πάλι το καλοκαίρι
Χαμογελούσε…
Απόσπασμα από το ποίημα Άνοιξη μ.Χ. του Γ. Σεφέρη.

 

Για πολλούς αιώνες οι άνθρωποι απέδιδαν στα λουλούδια μαγικές ιδιότητες.
Κατά την διάρκεια της Βικτωριανής εποχής δημιουργήθηκε η γλώσσα των λουλουδιών.

Οι λέξεις αντικαταστάθηκαν με ονόματα λουλουδιών για να μπορούν οι εραστές να εκφράζονται καλύτερα. Πίστευαν ότι κάθε λουλούδι αντιπροσωπεύει κάτι και ανάλογα με αυτό που διάλεγαν να φορέσουν στη μπουτουνιέρα τους ή στο καπέλο τους ήθελαν να περάσουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα στους γύρω τους. Αυτό πιστεύουμε και σήμερα. Χαρίζουμε λουλούδια θέλοντας να πούμε κάτι στον άλλο με ευγενικό τρόπο χωρίς λόγια.

Ηλίανθος. «Ήλιος». Συμβολίζει αυτό ακριβώς που είναι δηλαδή τον ήλιο. Προσδίδει την ζεστασιά, την ευτυχία και την μακροβιότητα.

Η Τουλίπα δηλώνει καθαρά το «σ’ αγαπώ».
Σε πολλούς μύθους Ελληνικούς και Περσικούς αναφέρεται η ιστορία της γέννησης της.

Στα βάθη της Ανατολής ένας Πέρσης πρίγκηπας ο Φαράχ ήταν πολύ ερωτευμένος με την Σιχρίν. Όταν η Σιχρίν σκοτώθηκε ο Φαράχ έπεσε με το άλογο του σ’ ένα γκρεμό και αυτοκτόνησε. Το αίμα που πότισε το έδαφος και κάθε σταλαγματιά του έγινε τουλίπα. Από τότε οι τουλίπες θεωρούνται σύμβολο της απόλυτης αγάπης. Στην τέχνη της Ικεμπάνα στην Ιαπωνική ανθοδετική η τουλίπα συμβολίζει την καλοσύνη, την συμπόνια, την τέλεια αγάπη, την τύχη.

Οι αιώνες ακμής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ονομάζονται «αιώνες της τουλίπας» Lale Devri.

Θεωρείται σύμβολο του Μορφέα, του Έλληνα θεού του ύπνου

Ανεμώνη. Το όνομα της είναι Ελληνικό και το πήρε από τον Άνεμο. Λέγεται και Ανεμολούλουδο γιατί ο άνεμος βοηθάει τα μπουμπούκια της νάνθίσουν, αλλά και σκορπίζει τα πέταλα της σε κάθε φύσημα.
Στην μυθολογία συνδέεται με τον αρχαίο ερωτικό μύθο του Αδωνη και της Αφροδίτης. Συμβολίζει την προσδοκία, το εφήμερο, το περαστικό, την απλότητα αλλά και τη μοναξιά εξ ου και η έκφραση «μόνη σαν ανεμώνη»

Παπαρούνα. Σύμβολο του αιώνιου ύπνου και της φαντασίας. Η κόκκινη είναι σύμβολο της ελπίδας και της απόλαυσης. Σύμβολο της παρηγοριάς, γονιμότητας και αιώνιας ζωής. Σύμβολο του Μορφέα του Έλληνα θεού του ύπνου και των ονείρων. Είναι το ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας και η παρουσία του ανάμεσα στα ανοιξιάτικα σπαρτά συμβόλιζε την προστασία της θεάς.

Στην Κίνα η παπαρούνα σημαίνει την πραγματική αφοσίωση και την πίστη μεταξύ των εραστών.
Η ρωμαϊκή παράδοση αναφέρει ότι αυτό το λουλούδι μπορεί να θεραπεύσει μια πληγωμένη καρδιά γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως στην πρακτική της μαγείας.

Για τους αρχαίους Έλληνες οι παπαρούνες ήταν σημαντικές για τους αθλητές, διότι πίστευαν ότι έφερναν δύναμη και ζωτικότητα. Έτσι στους Έλληνες αθλητές δινόταν ένα μείγμα από κρασί, μέλι και σπόρους παπαρούνας.
Στον Χριστιανισμό υποστηρίζεται ότι η γερτή στάση εκπροσωπεί τη Χριστιανική πίστη που ξεκουράζεται εν αναμονή του ερχομού της Ανάστασης. Χρησιμοποιείται συχνά και ως σύμβολο για τον θάνατο. Για τους βετεράνους του πολέμου φοριέται καρφιτσωμένη στο πέτο, στα καπέλα, στις τσάντες για να τιμήσουν τους νεκρούς στις 11 Νοεμβρίου – λήξη του 1ου Παγκόσμιου πολέμου.

 

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ