Quantcast
Bliatsou.gr
ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΛΙΑΤΣΟΥ
Follow us

Search

  -  Μη κατηγοριοποιημένο   -  ΜΕΛΙ & ΓΑΛΑ – Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ

2022
«Μέλι & Γάλα – Η υπόσχεση της Αφθονίας», Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανού Ρέστη», Κέα


Εσύ κι εγώ,
Εγώ κι εσύ,
Μέλισσα του άνθους,
Χορτάρι & δροσοσταλιά!

 

“Μου το’ πανε οι μέλισσες!”

Μια μικρή στέρνα με νερό έγινε η αφορμή να πλεχτεί ένα δίχτυ σκέψεων, φτερωτών συναντήσεων, και δημιουργικών συζητήσεων που κατέληξαν στην παρουσίαση της σημερινής εικαστικής μελέτης.

Η αμέλεια ενός μελισσοκόμου να δροσίσει το μελίσσι του, έγινε ο λόγος της επίσκεψής του στον κήπο μου. Η συνάντησή μας αυτή εκτός από έκπληξη, όσο το μελίσσι ξεδιψούσε στην κάψα του καλοκαιριού, συνοδεύτηκε και από πόνο ένα τεράστιο οίδημα στο χέρι μου.

Οι μέλισσες συνέχισαν να με ακολουθούν όλο το καλοκαίρι. Χορός μελισσών ολόγυρά μου μέσα κι έξω. Δύο νέα τσιμπήματα στο κεφάλι και στο στόμα μου αυτή την φορά, προκάλεσαν τραγελαφικές

εικόνες στην καθημερινότητά μου αστείες, όμως κι αρκετά σοβαρές. Η ιατρική διάγνωση που δόθηκε ήταν αλλεργία στις μέλισσες. «Κάτι μου λένε οι μέλισσες…!» οι σκέψεις τριγυρνούσαν στο  μυαλό μου και άρχισα να ερευνώ το μυστικό τους με γρήγορα μικρά σκίτσα.

Η συνάντηση με την Ειρήνη ΑΘαναοάκη στο νησί της Τζιας, προσέφερε την αφορμή να αρχίσει να παίρνει σχήμα, και μορφή το σύνολο των σκέψεων μου… μου μίλαγε για το μητρικό γάλα που δούλευε τα τελευταία χρόνια, τις έλεγα για τα τυριά και το γάλα του νησιού που δεν το διαθέτουν στο εμπόριο. Σκέψεις και προβληματισμοί για το μέλλον του κόσμου και των αγαθών… πόσο απαξιώνουμε τα ίδια τα ζώα και τα πολύτιμα αγαθά τους που στήριξαν αρχαίους πολιτισμούς, με το μαλλί και το γάλα τους.

Ένα κόσμημα-μέλισσας της Μαρίας Γκίζη, που φλέρταρα την εποχή του κορωνοϊού στο διαδίκτυο, έγινε πολύτιμο δώρο στα γενέθλια μου κι αιτία επανένωσης μετά από χρόνια γνωριμίας.

Μια κοινή συνεργασία των τριών μας ξεκινά η Ειρήνη, η Μαρία κι εγώ, τρεις γυναικείες διαφορετικές ματιές… το μέλι και το γάλα αρχίζει να ρέει… ξεπροβάλλοντας μαγικά μέσα από τις ενθουσιώδεις, όλο χαρά, συζητήσεις μας. Η Χρυσάνθη Τσίντζουρα προστέθηκε αργότερα με την Εικόνα της, την Γαλακτοτροφούσα Παναγιά, ως ένας συνδετικός κρίκος Αρχαίας Ελλάδας, Μεσαιωνικού Βυζαντίου και σύγχρονης εποχής. Η Romana Sammern, η Ιστορικός τέχνης της συντροφιάς, ολοκλήρωσε το αρμονικό εξάγωνο που δημιουργήθηκε… σε κάθε γωνία του, τ’ όνομα της καθεμιάς μας και την τιμητική θέση στην κορυφή της εξάδας να κατέχει η Τζιά. Ένα εξάγωνο που περιέχει ροϊκές εσωτερικές διαδρομές μνήμης, γλυκών γεύσεων, ονείρων, ένα οδοιπορικό μέσα από μυθολογικά ταξίδια και μονοπάτια εσωτερικής αλήθειας, αγάπης και υπόσχεσης αφθονίας… όλα συνδεδεμένα με τα σύγχρονα «τσιμπήματα» της φτερωτής Θεάς και τα μηνύματα αναγκαίας προστασίας της «που μου είπε» να σας μεταφέρω!!!

 

 

Ο συμβολικός κόσμος των Μελισσών, τα ορατά και αόρατα σημεία σύνδεσης του με την Αρχαία Ελληνική μυθολογία, γραμματεία, φιλοσοφία διακατέχει το σκεπτικό αυτής της ενότητας των έργων μου. Κεντρικά σημεία: η ιερή ‘εξάς’ του Πυθαγόρα, οι ‘χαλκοειδείς’ ιερές μέλισσες κατά τον Διόδωρο, που ο ίδιος ο Θεός Ζευς (Δίας) τους έδωσε το ιδιαίτερο χρώμα τους, το πολύ κοντά στον χρυσό (‘Αλλάξας την χροιάν αυτών και ποιήσας χαλκώ χρυσοειδεί παραπλησίαν’) και η ‘χαλκόχρωμη’ οπτική τους, μέσω του Αιγαίοπελαγίτικου Αζουρίτη και Μαλαχίτη του χρωστήρα μου.